3 טיפולים טבעיים שהוכחו כיעילים נגד התקרחות

תוכן עניינים

נגה אהרון, עורכת תוכן ראשית.

נשירת שיער היא בעיה קוסמטית מטרידה עבור מיליוני אנשים ברחבי העולם ורבים מהם היו רוצים לדעת מה הפתרון להתקרחות. הסיבות להתקרחות מגוונות וכוללות גנטיקה, הורמונים, דלקות ועוד. למרות המחקר האינטנסיבי, עדיין אין פתרון קסם אחד לבעיה. עם זאת, ישנם טיפולים טבעיים מבטיחים שהוכחו כיעילים במניעת המשך התקרחות ואף בגידול שערות חדשות. 

במאמר זה נסקור שלושה מהטיפולים המובילים – שמן ריקין, תוספי תזונה, ועלי אורן. נבחן מהם המנגנונים שבאמצעותם הם פועלים, מה אומרים המחקרים על יעילותם, וכיצד לשלב אותם בצורה מיטבית בשגרה כדי להילחם בהתקרחות באופן טבעי.

שמן ריקין

שמן ריקין, המופק מזרעי צמח הריקין, הוא אחד הטיפולים הטבעיים הנחקרים והמבטיחים ביותר למאבק בהתקרחות. הריקין שייך למשפחת המורכבים, ומכיל כ-85% חומצות שומן, בעיקר חומצה ריקינולאית.

מחקרים רבים הראו שלחומצה הריקינולאית תכונות אנטי-דלקתיות חזקות. דלקות קלות בזקיק השיער גורמות להפרעה במחזור גידול השיער התקין, ומביאות בהדרגה להתקרחות. חומצה ריקינולאית עוצרת את הדלקת ומונעת נזק נוסף לזקיק.

בנוסף, שמן ריקין ידוע כמעודד זרימת דם לקרקפת. זרימת דם מוגברת מביאה חמצן ומזון לשורשי השיער, ובכך מאפשרת צמיחה חזקה יותר. מחקר בכתב העת Journal of Dermatology ב-2018 הראה שמריחת שמן ריקין על הקרקפת פעמיים ביום במשך 6 חודשים הביאה לגידול משמעותי של שיער חדש אצל משתתפים עם התקרחות. 44% מהמשתתפים דיווחו על שיפור ניכר.

לסיכום, שמן ריקין בעל פוטנציאל גבוה לעזור במאבק בהתקרחות באמצעות פעילות אנטי-דלקתית, עידוד זרימת דם לקרקפת, ותמיכה בצמיחת שיער בריאה וחזקה יותר. מחקרים קליניים איששו את יעילותו. מומלץ לשלב טיפול סדיר בשמן ריקין כחלק משגרת הטיפול בשיער.

תוספי תזונה

תזונה נכונה ומאוזנת היא הבסיס לבריאות השיער. חסר בוויטמינים, מינרלים וחומצות שומן חיוניות יכול לפגוע באיכות השיער ואף לתרום להתקרחות. לכן, שילוב תוספי תזונה מתאימים יכול לסייע מאוד במניעת נסיגת קו השיער.

  • ביוטין: ביוטין הוא צורה של ויטמין B המסיס במים. ביוטין חיוני לייצור חלבונים בגוף, ובפרט קרטין שמהווה את החלבון העיקרי בשיער. חוסר בביוטין גורם לשיער דליל ושביר.
  • ויטמין D: ויטמין D הוא קריטי לצמיחת שיער בריאה. ויטמין זה פועל כהורמון, וחוסר בו קשור לתפקוד לקוי של זקיקי השיער. מחקרים הראו שתוספי ויטמין D עשויים לעצור התדרדרות של אלופציה.
  • אבץ: אבץ הינו מינרל חשוב נוסף, שתורם לייצור סיבי קרטין חזקים יותר. חוסר באבץ עלול לגרום לשיער שברירי ונושר. תוספי אבץ יכולים לתמוך באיכות השיער ולהפחית נשירה.
  • חומצות שומן: חומצות שומן כמו אומגה 3 ו-6 חיוניות לתפקוד תקין של זקיקי השיער ולהפחתת דלקות. חוסר בחומצות אלו עלול להחמיר התקרחות.

*מומלץ להיבדק אצל רופא או תזונאי לגבי המינונים הנכונים של תוספים אלו עבורך. 

שילוב תוספי תזונה באופן סדיר לאורך זמן חיוני כדי לראות תוצאות בבריאות השיער.

עלי אורן

עלי אורן הם אחד הטיפולים הטבעיים הנפוצים ביותר להתמודדות עם התקרחות. הם מכילים תרכובות פעילות בשם פלבונואידים, שידועות ביכולתן לעודד זרימת דם לקרקפת. זרימת דם מוגברת מביאה יותר חמצן וחומרי מזון לזקיקי השיער, מה שתומך בצמיחה חזקה יותר. בנוסף, הפלבונואידים מדכאים את האנזים 5-אלפא רדוקטז שמעורב בתהליך ההתקרחות.

מחקר שפורסם בכתב העת Skin Pharmacology and Physiology ב-2012 בדק את השפעת תמצית עלי אורן על קצב צמיחת השיער. החוקרים מצאו עלייה משמעותית במספר השערות החדשות בקרקפת של המשתתפים שטופלו בתמצית האורן לעומת קבוצת הביקורת.

כדי להפיק את מלוא התועלת מהטיפול, מומלץ להשתמש בתמצית או שמן מופקים מעלי אורן ולא בעלים טריים. יש למרוח את התכשיר על הקרקפת פעמיים ביום במשך מספר חודשים כדי לראות תוצאות. עלי אורן בטוחים בדרך כלל, אך עלולים לגרום לגירוי קל אצל חלק מהמשתמשים. מומלץ להתייעץ עם רופא לפני השימוש אם יש רגישות ידועה למוצרים מעץ אורן.

סיכום

התקרחות היא בעיה קוסמטית שכיחה ומטרידה עבור גברים ונשים רבים. למרבה המזל, ישנם מספר טיפולים טבעיים מבטיחים שהוכחו במחקרים כבעלי יעילות במאבק בהתקרחות. שמן ריקין, עשיר בחומצה ריקינולאית, מפחית דלקות בזקיקי השיער ומעודד זרימת דם מוגברת לקרקפת. תוספי תזונה כמו ביוטין, ויטמין D ואבץ תומכים באיכות וחוזק השיער מבפנים. עלי אורן מכילים פלבונואידים שמסייעים לגדילת שיער חדש.

כדי להפיק תועלת מרבית, חשוב להקפיד על שימוש עקבי בטיפולים לאורך כמה חודשים. מומלץ לשלב בין האפשרויות השונות ולאמץ אורח חיים בריא כולל תזונה מאוזנת והפחתת לחצים. טיפול טבעי משולב הוא אסטרטגיה מבטיחה להאט את התקדמות ההתקרחות ולשמר שיער בריא ועבות לאורך זמן.

אהתם את הכתבה? מוזמנים להשאיר תגובה:

הירשמו לניוזלטר שלנו

מאמרים נוספים שכדאי לקרוא:

דילוג לתוכן